Ledbeskrivning


Mönsteråsleden är en drygt 80 km lång vandringsled som passerar genom Mönsterås kommun. Leden går mestadels på stigar och mindre skogsvägar och följer Alsteråns, Emåns och Kvillens stränder på sin väg från Hornsö till Fårhagsbergets naturreservat ca 1 mil väster Oskarshamn.

Eftersom Mönsterås kommun är en kustkommun är leden småkuperad men det finns inga större höjdskillnader. Vissa delar av leden är dock något besvärligare att vandra på grund av att detta är en stenrik kommun med gott om berghällar som kan vara mycket hala efter ett regn.
Till största delen slingrar sig leden fram genom skogsterräng där man ofta ser spår efter tidigare generationers svett och möda. Sitt gärna en stund på en husgrund och ägna dessa slitsamma och ofta slitna torpare en tanke.

Den som är observant och har lite tur kan räkna med att möta älg, rådjur eller räv under promenaden. Spåren efter vildsvin är många.

Leden är utmärkt med röd markering. Markeringen varierar mellan ringar och prickar. Där leden svänger finns dubbelmarkering ofta kombinerat med en pil. Leden är så markerad att man kan vandra den i båda riktningarna.

Utmed leden finns några vindskydd men inga bra placerade övernattningsmöjligheter. Den som vill vandra leden i en etapp måste därför bära med sig utrustning för detta eller hyra logi i något av de samhällen som leden passerar (Blomstermåla, Mönsterås och Fliseryd).


Ledbeskrivningar:


Hornsö – Blomstermåla idrottsplats (ca 15 km)       
Leden startar vid kraftstationen i Hornsö. Här finns plats att parkera bilen.
Följ transformatorstationens staket och tag sedan av till vänster där staketet slutar.
Efter ca 1 km avviker leden från den tidigare sträckningen på vägar och går i hittills obanad terräng fram till Starrgölen.
Efter 3-4 km vandring kommer leden ut på en gammal järnvägsbank och följer denna några hundra meter åt nordväst innan leden viker av åt öster. Denna järnväg byggdes för att förbinda Växjö med Mönsterås och därmed ge Växjö en hamn vid Östersjön. Den blev klar 1905 men nådde aldrig Växjö. 1963 blev järnvägen nedlagd.
Efter ca 8 km passerar leden rastplatsen vid södra delen av Norregöl. Här finns såväl grillplats som en öppen timrad stuga. Här finns också bra parkeringsplats för bilar.
Efter ytterligare ca 3 km passeras rastplatsen vid Näset. Denna rastplats liggen på ett litet berg vid kanten av Alsterån. Också här finns såväl grillplats och en öppen stuga. Nu följer leden Alsterån (den livgivande ån) en dryg km. Denna sträcka är ganska stenig och kan vara lite besvärlig om det är blött och halt.
Strax innan leden kommer fram till Blomstermåla passerar den över Alsterån på några broar. Här finns ett vindskydd. Efter en knapp km promenad genom utkanten av Blomstermåla kommer man till idrottsplatsen där det finns bra parkeringsmöjligheter.
I Blomstermåla finns affär, bank och busshållplats liksom möjlighet till såväl mat som logi.


Blomstermåla idrottsplats – Mönsterås (14 km)             
Denna del av leden är mycket lättvandrad och följer till stor del mindre skogsvägar.

Ca 1 km efter Blomstermåla finns en informationstavla över Tålebo/Nyebo naturslinga.  Om man följer den blåvita markeringen ca 1 km kommer man till en öppen liten stuga utan el och vatten men med intressant historik och möjlighet att övernatta.

Snart passerar leden en järnväg som är trafikerad. Denna järnväg förbinder Mönsterås med Kalmar-Linköpingsbanan. Järnvägen togs i bruk 1902 och många turister har åkt här för att tillbringa en tid i  stugbyn på Oknö utanför Mönsterås. Numera används den enbart för transporter till och från Södras industrier norr Mönsterås.

När leden nalkas Mönsterås passerar den först en skjutbana och därefter en 9 håls golfbana. Här finns möjlighet till pay&play.
Strax innan E 22:an, vid ett koloniträdgårsområde, viker leden av åt vänster. Här finns goda parkeringsmöjligheter.
Mönsterås är kommunens centralort och har stort utbud av såväl mat som logi.


Mönsterås – Fliseryd (ca 24 km)         
Etappen startar genom ”Kokullarna”, där det finns ett antal motionsspår.

Efter ca 2 km passerar leden Stranda Naturskyddsförenings stuga och efter ytterligare några km når leden toppen på Kevershäll 61 m öh. Här finns en enkel rastplats med fin utsikt. På vägen ner från berget så passerar leden ”Skräddargrottan” där en skräddare sägs ha bott. Kryper man in i grottan kan man intill grottans ”fönster” se att grottväggen är slätpolerad. Här sägs skräddaren ha slipat sina nålar.
I ett vägskäl ca 5 km efter Kevershäll passerar leden resterna efter en tjärugn som lades ner i början på 1920-talet. Här har det vakats många nätter för att inte processen skulle ta eld.

Efter ytterligare några km passerar leden ett ”flatberg” där man ser en tydlig gränsmarkering. Här finns också en offerplats som kallas Maja-Lenas knäfall. Det är en s.k. skålgrop eller älvkvarn. Maja-Lena lär ha varit en ”klok gumma” som offrade till älvorna här för att kunna hjälpa personer som hade problem av något slag.

Efter ytterligare ca en km kommer leden fram till Emån och följer stranden några km. På denna sträcka finns ett antal rastplatser och också ett vindskydd vid Klumpekvarn. Emån som rinner upp i trakterna av Nässjö på småländska höglandet är 23 mil lång. Här finns den sällsynta och fridlysta malen men också lax, havsöring och öring mm. 

Sista biten till Fliseryd följer leden vägen.
I Fliseryd finns affär, pizzeria och busshållplats. Vissa möjligheter till övernattning finns bl.a. i Sportfiskeklubbens fiskecamp. I affären kan man också lösa fiskekort för att pröva lyckan i Emåns eller Kvillens vatten.  Här planeras dessutom en ”Träffpunkt” där man kan fika och eventuellt också äta en bit mat.
Parkeringsplatser finns vid affären och vid Fiskemuséet.


Fliseryd – Försjön (ca 11 km; ca 4,5 km/tim)
Från Fliseryd går leden på en gammal valvbro över Emån och över Jungnerholmarna. På Jungnerholmarna låg under perioden 1740 – 1890-talet ett av landets sex krutbruk. Sedan detta lagts ner startades här tillverkning av batterier. Detta innebar att området blev mycket svårt nedsmutsat med bl.a. tungmetaller. På slutet av 1990-talet genomförde kommunen en stor saneringsinsats för att kunna återställa området till ett vackert friluftsområde. 

Sedan leden passerat samhället följer den Kvillens strand några km. Kvillen som är en del av Emån är rikt på industriminnen från 1700- och 1800-talet. Här har legat ett antal sågverk, kvarnar och handpappersbruk. Utmed Kvillen finns också en rastplats drygt 5 km från  Fliseryd.

Efter ytterligare några km passerar leden Emån och följer ån ett par hundra meter innan det är dags att klättra upp på Tranehäll. Vägen upp på berget är bitvis ganska besvärlig. Den som inte vill se utsikten kan fortsätta vägen framåt. Efter några hundra meter kommer man in på leden igen. Tranehäll är en fornborg och har fått sitt namn efter tre inhuggna linjer som liknar en tranfot i berghällen. Efter ytterligare ca 1 km är man framme vid Försjön. Också detta vatten ingår i Sportfiskeklubbens fiskevatten.
Vid Försjön finns ett antal parkeringsplatser.


Försjön – Fårhagsberget  (ca 17 km; ca 3,5 km/tim)
Här kommer leden in en mer kuperad del av kommunen. 

Leden passerar över fem berg varav det högsta Högehällsberget är ca 73 m ö h. Det första berget som leden passerar är Falkensberg. Nedstigningen på bergets nordsida är ganska besvärlig. Här går leden genom en ravin där det finns en del lösa stenar. I ravinen växer bl.a. ekbräken och svartbräken. Från Gökklint har man bra utsikt. I öster ser man Blå Jungfruns granitkupol och i sydost syns Mönsterås bruk och dess vindkraftspark.

Strax innan leden klättrar upp för Högehällsberget passeras en skogsbilväg. Detta var från början en privat järnväg för transport av torv mellan gården Gökhult och Möckhult som ligger vid järnvägen från Oskarshamn. Den privata järnvägen blev nedlagd i mitten av 1930-talet.

Mellan Högehäll och Uvberget passeras Lilläng där man ser resterna efter en hantverkarby som avfolkades i slutet av 1920-talet. Markägaren har satt upp en tavla med information om byn.
Den sista sträckan av leden innan den kommer ut på vägen mot Fårhagsberget är fylld av sten och stenskärv. Leden passerar här över Nordens största skogsbrandplats. I augusti 1983 ödelade en skogsbrand 650 ha skog. Orsaken till den stora omfattningen var att de torra markerna antändes på en lång sträcka av bromsarna på ett tåg. Högarna av stenskärv vittnar om var brandkåren kom åt att vattenbegjuta branden.

Här passerar leden över en järnväg. Observera att denna järnväg är i drift och förbinder Oskarshamn med Linköping med såväl person- som godstrafik.
Den sista biten av leden går genom hagen vid Hammarsjöån. Vid  informationsskylten för Fårhagsbergets naturreservat slutar Mönsteråsleden.

Genom reservatet finns en markerad strövstig. Den som har krafter och tid kvar rekommenderas att följa strövstigen och hälsa på bland annat flerhundraåriga tallar.